mandag den 6. september 2010

Landet Mali

Lidt om landet Mali, mit hjem det næste år, i korte tal :

• Geografi Areal 1.240.000 km2.
• Indbyggertal 14,5 mio (2009).
• Befolkningsvækst pr. år 3,6 pct (1998-2009).
• Økonomi BNI pr. capita 500 USD (2007).
• Vækst i BNP pr. capita 1,95 pct (1990-2006).
• Gældssituation (år) 1.411 mio. USD (2006).
• Udenlandsk bistand pr. capita 31,5 USD.
• Regering Statsoverhoved: Amadou Toumani Touré.
• Regeringsleder: Modibo Sidibé(premierminister).
• Udenrigsminister: Moctar Ouane.
• Finans- og økonomiminister: Sanoussi Touré.
• Samlet fertilitetsrate: 7,5 børn pr. kvinde
• Forventet levealder: 49,5 år (47,6 for mænd og 51,5 for kvinder
• Børnedødelighed: 217 dødsfald pr. 1.000



Og så lidt mere uddybbende:
Mali, officielt Republikken Mali (fransk: République du Mali) er en stat i Vestafrika og det syvendestørste land i Afrika. Landet har ingen kyster(desværre) og grænser mod nord til Algeriet, mod øst til Niger, mod syd til Burkina Faso og Elfenbenskysten, mod sydvest til Guinea og mod vest til Senegal og Mauretanien. Det der i dag er Mali, var tidligere en del af tre vestafrikanske riger, som kontrollede Trans-Sahara-handelen; Ghanariget, Maliriget og Songhai-Imperiet. Sent i 1800'erne kom Mali under fransk kontrol og blev en del af Fransk Sudan. Mali fik dog sin uafhængighed i 1959 og blev i 1960 udnævnt som uafhængig nation. Efter et langt et-parti-styre ledte et statskup i 1991 til skriveriet af en ny forfatning og etableringen af Mali som en demokratisk flerpartistat.
Mali er et konstitutionelt demokrati inddelt i 8 regioner. Malis nordlige grænser når midten af Sahara, mens landets sydlige region, hvor størstedelen af indbyggerne lever, har floderne Niger og Senegal liggende. Landets økonomiske struktur består hovedsageligt af landbrug og fiskeri. Nogle af Malis naturressourcer er guld, uran og salt, men på grund af den store fattigdom i landet, betragtes Mali som et af verdens fattigste lande.

Den maliske befolkning, der er anslået til ca. 13 millioner, omkredser etniske grupper fra Subsaharisk Afrika, som har historiske, kulturelle, sproglige og religiøse ligheder. Fransk er det officielle sprog og islam er den mest udbredte religion i landet, denne udøves dog moderat, tolerant og tilpasset lokale levevilkår og forholdet mellem muslimer og tilhængere af mindretalsreligioner er generelt fredelig.

Det maliske flag

Selvom Mali økonomisk set er blandt verdens fattigste lande, er det dog kulturelt blandt de rigeste stater i Afrika, og indtager derfor en særlig plads på det afrikanske kontinent – især musikken spiller en stor rolle, og er kendt i hele verden under kategorien ’World Music’. Især den maliske musikduo Amadou et Mariam er internationalt kendt for deres musik, der er komponeret fra maliske og internationale indflydelser, hør bl.a. ”Sabali” (http://www.youtube.com/watch?v=RxO3NsExfV0) som er produceret af Damon Albarn.

Og så det, det hele drejer sig om for os, sundhed og uddannelse:
Mali har talrige sundhedsudfordringer, der er relateret til fattigdom, fejlernæring og mangelfuld hygiejne og kloakrensning. Malis sundheds- og udviklingsindikatorer er blandt de værste i verden. I 2000 havde kun 62-65 % af befolkningen adgang til sikkert drikkevand og regeringen havde et forbrug på omkring US$4 pr. indbygger i sundhed. Medicinske faciliteter er meget begrænsede, og medicin findes kun i små forsyninger. Malaria og andre leddyrssygdomme er almindelige i Mali, det samme er tallet af infektionssygdomme som kolera og tuberkulose. Malis befolkning lider også af en stor børnefejlernæring og en lav immunisering. Dog har ”kun” 1,9 % (anslået) af den voksne befolkning HIV/AIDS, hvilket er blandt de laveste i Subsaharisk Afrika.
Uddannelse i Mali er principielt gratis og er pligt i 9 år; mellem 7-16 år. Malis egentlige grundskoles antal elever er dog lav, i største del fordi familierne ikke kan dække omkostningerne af skoleuniformer, bøger, forsyninger og skolepenge. Uddannelsessystemet plages generelt af mangel på skoler i byområderne, såvel som mangel på lærere og materialer.

For nogle år siden blev Mali udnævnt til nyt programsamarbejdsland af Udenrigsministeriet og Danida – altså et af de i alt 16 lande, hvor den danske regering har besluttet at koncentrere sin ulandsbistand. Mali er derfor et af de kun 15 afrikanske lande, hvor Danmark har egen ambassade, og også det første fransktalende programsamarbejdsland i Afrika.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar