onsdag den 29. september 2010

Uafhængig gennem 50 år

I baggrunden ses en af de utallige plakater der markerer
50-års dagen
I år, 2010 har Mali været et uafhængigt land i 50 år, helt præcist er onsdag den 22. oktober, men allerede i dagene op til har det været små og store arrangementer, som kulminerede med en stor koncert lørdag(18.9) aften.

Koncerten var sat til at starte kl. 20, så vi drog tidligt af sted over til Christian, en anden dansker der bor tæt på os(arbejder for Verdenbanken). Planen med at bestille pizza røg hurtigt i vasken, da de grundede de mange afspærringer i byen ikke bragte ud, i stedet klemte vi os ind i Christians lille bil og kørte derhen - når pizza ikke kan komme til dig, må du komme til den :) Her mødtes vi med Cæcilie, endnu en dansker hernede som arbejder for MSF og vi var snart ved at være lidt af et stort dansker crew og så Eloi :)

Koncerten var i gåafstand, så vi slenterede derhen, lettere forsinkede, her mødtes vi med Cæcilies ven og kollega som i aftens anledning havde fået job som samarit, heldigt for os da han kunne skaffe os ind på VIP-området lige foran scenen, whoaw!! Det var en helt igennem fantastisk oplevelse at stå der lige foran en kæmpe scene og virkelig føle sig VIP, VIP, men på samme tid havde man det ikke så lidt dårligt med, at være inde på det meget underbefolkede vip-område som toubabou når der stod 120.000 malinesere på den anden side af hegnet utallige meter fra scenen - det var jo om noget andet deres dag. Men vi nød dog vores mulighed alligevel.
Da det jo er Afrika, eller som de lokale blot siger T.I.A(This is Africa) var koncerten selvfølgelig overhoved ikke startet, så vi slog tiden ihjel på VIP området imens, blandet andet gav Christian, Eloi og Marie et lille interview til en international(afrikansk) tv-kanal!!
Det havde ikke regnet hele dagen, men desværre sbrød et voldsomt uvejr ud, mens vi stod der og ventede så vi krøb i ly på Center Culturel Francais(CCF), som i koncertens anledning var blevet oprettet som backstage cafe og chill sted (CCF ejes faktisk af den danske musiker Moussa Diallos søster og hendes mand, bare lige for en sjov lille bemærkning om hvor lille verden er). Her sad vi et par timer før koncerten var klar til at gå i gang. Malierne udenfor var gennemvåde, men det gik ikke deres høje humør på, der var en værre skubben og massen derfra, da først musikken gik i gang. Men whoaw de forstår at fester, hele tiden var de på; dansede, sang, jublede og svarede skrålende på konferenciens: Le cinquantenaire c’est pour qui?  - C’est pour nous!! (50 års jubilæet er for hvem ? – Det er for os !)

Da den store maliske musiker Salif Keita gik på, gik det for alvor vildt for sig, de forguder ham hernede og det var fantastisk at se! Selvom hele aften og natten var fuldt ud fantastisk(trods regn) måtte vi dog give op da klokken var 4, vi kunne ikke måle os med malierne, vi var gennemvåde og måtte derfor til stor fortrydelse gå inden Amadou et Mariam og Toumani Diabete havde spillet.

Det var virkelig de helt, helt store navne der var med den aften og det var en FAB oplevelse som vi stadig lever højt på, især når alle vores afrikanske bekendte kommer og gratulerer Christian med hans TV optræden :)

BILLEDER FRA KONCERTEN FØLGER SENERE! : D

Om onsdagen, på selve uafhængighedsdagen, var der så stor militær parade hvor hele det maliske militær blev vist frem, desværre var der mødt så mange mennesker op, at vi intet kunne se, så da vi havde set det eneste vi kunne se, nemlig jet-fly opvisning(hvilket faktisk var ret så imponerende) kørte vi ind til en cafe i centrum og så det hele på tv, hehe. Det var nu meget underholdende, at se den ene kamp trop efter den anden i geled, særligt fint at se var ”kamel”-tropperne (soldater klædt i Sahara-klædedragt ridende på ”travende”(er det det de gør) kameler) og motorcykel opvisning med motorcykel-jumps gennem en ildring, som de ikke rigtigt kunne finde ud af hvornår skulle på banen og som efter kort tid ikke var så meget ildring mere, da al ilden på mystisk vis faldt af hele tiden:)


Mange mennesker var mødt op den 22. så alle
mulige og umulige "sidde"pladser blev anvendt 

Eller stå-pladser

Jet-fly opvisning var cool, desværre har jeg fået taget
alle billeder med en forkert indstilling, så de er lettere blå

Flere fly
Det var planlagt, at der skulle være fyrværkeri om aftenen, lige omkring midnat, men det eneste vi så var 3 små sølle raketter omkring 22.30, men åh hvad, T.I.A, kan jeg kun sige!


Ikke en fest uden lidt street-food

.... og en masse børn

Ingen kommentarer:

Send en kommentar