tirsdag den 21. september 2010

Malis flotteste CSREF - men hvad med servicen?

Onsdag(15.09.10) drog vi afsted tidligt om morgenen mod Sélingué, en lille by to timers kørsel uden for Bamako. Her er to danske FSV-piger i gang med en større dataindsamling for Børnefonden hvor de laver en række interviews i en meget lille landsby samt dens nærliggende CSCOM og CSREF(se forklaring nederst). Da vi også skal arbejde en del med CSREF’enog CSCOM’erne var vi lige ud på en lille ekspeditionstur.

Line og Marie fortæller

Toyotaen er godt pakket

Vi var meget benovede over den virkelig flotte CSREF og dens venlige overhoved. Vi fik en grand tour i de flotte omgivelser, der var dog ikke mange patienter at se og udover elektricitet, manglede der også en del speciallæger. Generelt er der, i Mali, stor mangel på læger, især speciallæger, i de rurale områder, da de alle sammen ønsker at arbejde inde i byen. - Men flot var der:



Efterfølgende fik vi en lille tur til den landsby hvor Marie og Line primært laver interviews, inden da skulle vi dog have købt kolanødder som en gave til "landsbyhøvdingen" for at vise ham ære desuden skulle pigerne os lige have syet en traditionel nederdel, så ingen blev forvirrede omkring vores køn:)

Kolanødder
Så kan man tydeligt se vi er piger, ik?
Der var virkelig smukt i den lille landsby helt nede ved floden, men ligesom med floden(der er fyldt med diverse parasitter mv.) dækker det idylliske ydre over utallige problemer med malaria, fejlernæring og diarre, især hos de små børn under 5:







Arbejdsdagen blev afsluttet med en uformel snak omkring det at lave studier og hvilke erfaringer de havde gjort sig med det i Mali - gode som dårlige, over en enkelt gin og tonic og dernæst mad:


Balam begyndte under aftensmaden(som ikke var noget særligt at skrive hjem om og som vi ventede på i over 1 time!) at føle sig enormt dårlig tilpas og var bange for at han havde fået malaria. Heldigvis boede Line og Marie sammen med en malisk lægestuderende(og Balams ven), der var ved at skrive speciale på den lokale CSCOM og som var i besiddelse af en række malaria-selv-tests. Så mens vi fik en lille rundtur i Line og Maries hyggelige hus og hilste på deres hane Ingolf, testede lægen Balam lige sig selv for malaria, hvilket desværre resulterede i en positiv test, så os huhej af sted til CSREF’en med syge Balam. Men om ikke de ikke ville hjælpe os der på CSREF’en!!! De lå blot henslængt og så tv og mente, at han da kunnet have fået medicinen af den læge der nu engang måtte have testet ham, alle blev ikke så lidt forargede, men selvom Eloi argumenterede godt for sin sag, måtte vi gå fra den flotteste CSREF vi endnu har set, i vrede og køre ned på apoteket hvor vi heldigvis kunne købe medicin til selvbehandling.
Balams ven da vi mødte ham på
CSCOM'en - også her med en malaria test
Grundet denne lille episode kom vi lettere sent hjem til den søde fru Fanta(www.yaalacampement.com) hvor vi havde indlogeret os i 3 små idylliske hytter, det tog hun dog - som alt andet - med et smil, Balam havde det nogenlunde, situationen taget i betragtning, så det hele endte godt alligevel og Marie og jeg faldt den nat i søvn til lyden af afrikanske trommer i det fjerne.

Morgenmad hos søde fru Fanta
Lille forklaringsnote: Under hver regions hospital hører en CSREF, faciliteter er sundhedscentre med i nogle tilfælde helt avancerede anlæg, der ligeledes henviser til hospitalerne. Deres rolle er at fungere som bindeled mellem CSCOM’erne og sygehusene. Under hver CSREF bhører der således et par CSCOM’er som er en form for et mindre lægehus.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar